2016. december 9., péntek

Laktózmentes csokis muffin – recept The Bridge termékekkel

Volt már példa muffinreceptre a blogon (itt el is olvashatjátok), ugyanakkor az még teljesen tejes volt, és azóta többször is részt vettem már olyan összejövetelen, amelyen laktózérzékenyek is voltak. Emiatt a receptet kissé módosítva sütöm egy ideje, így gondoltam, ismét közzéteszem Nektek, képekkel együtt, valamint beszámolok arról, vajon mennyiben befolyásolja az ízeket ez a módosítás. Öveket tehát bekötni, ma a konyhában tarthattok velem.

A recept mostanában a következők szerint alakul:

15 dkg liszt
15 dkg cukor
5 dkg 20-22%-os holland kakaópor (alacsonyabb zsírtartalmúval bizony nem lesz olyan finom)
1 csomag Spar Budget sütőpor (az átlagosnál nagyobb csomag, ezért szebben megkel tőle a sütemény)

Ezeket alaposan összekeverem egy evőkanál segítségével. Az alábbi képen ezt az állapotot láthatjátok a tálban.


Ezt követően hozzáadok 15 dkg langyosra olvasztott margarint, majd elkeverem géppel, és csak ezután jöhet a 2 db tojás, amelyre szükség van. Ez fontos, ugyanis ha a még meleg margarinhoz azonnal törném fel a két tojást, a hőtől kicsapódhatnának a bennük lévő fehérjék, viszont az elkeverés után már csak szoba-hőmérsékletű a keverék, így nem lesz gond a tojással. Ezután ismét gépi keverés következik, és ekkor az alábbi módon fest a tészta:



A tészta ekkor még túl száraz, ezért jöhet a rizsital és az úgynevezett zabkrém keveréke, hogy kellően krémessé váljon a tészta. Fél-fél decivel kezdtem, és az alábbi képen jól látható mind a rizsital, mind a tejszínpótló zabkrém állaga.



Mivel még mindig nem volt elég, hozzáadtam még fél deci rizsitalt:



Ezt követően pedig még fél deci zabkrémet:



A tapasztalat azt mutatja, hogy ezzel a mennyiséggel éppen megfelelő lesz a tészta állaga, és a nagyobb csomag sütőpornak köszönhetően gyönyörűen megkelt muffinokat kapok, amelyeket akár eladásra is bocsáthatnék, olyan mutatósak. Csodájukra is jár a család és a barátok, és az összejövetelek végére mindig teljesen üres marad a kosár, amelyben vinni szoktam.



A fenti képen is látható rizsital-zabkrém kombinációt jó szívvel ajánlom, mivel velük egyáltalán nem érezhető a tejtermékek hiánya, olyannyira, hogy akár a kávénkat is fogyaszthatjuk velük. Ez pedig jó hír azoknak, akik a tejcukor-érzékenységük miatt nagy ívben kerülik még a laktózmentes tejet is, de a tejfogyasztók számára is hasznos lehet, ha valamilyen betegség után még nem mernek visszaállni a megszokott tejtermékek fogyasztására. Nagyobb áruházak mellett bioboltokban is beszerezhetők, ráadásul egészen kedvező áron, ebben a webáruházban pl. mindössze 600 Ft az egyliteres rizstej. A zabkrémre (tejszínpótlóra) itt találtam rá, és szintén kedvező az ára: a 2 dl 410 Ft.

Ha kipróbáljátok a receptet, kérlek, küldjetek képet az elkészült süteményekről, hadd tegyem közzé őket az Instagram-fiókomban. Nagyon boldoggá tenne, ha érkeznének ilyen visszajelzések, úgyhogy várom őket szeretettel.

A tejhelyettesítő termékekről az alábbi oldalon olvashattok bővebben:
http://tejhelyettesito.hu/
Hasznos oldal, és sok, a laktózérzékenységgel kapcsolatos tévhitet eloszlat.

Nálatok is oda kell figyelni a laktózmentességre a sütemények kapcsán?

6 megjegyzés:

  1. Ma már semmit nem készítek tejjel. Növényi tejet használok:). Múltkor anyukám jól kitolt velem véletlenül. Csinált nekem tejszínes húsos tésztát. Hát már alapból nem volt olyan finom mert csirkecombból készült (tudom, finnya vagyok), de éhen halni sem akartam. Ettem belőle valamennyit. Aha...este jött a feketeleves. Olyan rosszul voltamhogy azon imádkoztam csak éljem túl az éjszakát. Nem laktózmentes volt a tejszín. Úgyhogy a tejszínes húst is megutáltam:D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nemrégiben megtudtam, hogy olyanok is a tejfogyasztás kerülése mellett döntenek, akik amúgy nem laktózérzékenyek. Nem tudom, én eljutok-e ide valaha, de tény, hogy nagyon ízlik az itt bemutatott rizsital és zabkrém keverékével fogyasztott kávé... Na, majd meglátjuk. :-)

      Remélem, hamar kiheverted a tejszínes hús élményét, nem hangzik túl jól :-D

      Törlés
  2. Én is akarok vmi muffint sütni, csak az olaj vagy a margarin helyett kókusz zsírt használnék. Még nem próbáltam, de így egészségesebb lenne. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez nagyon jó ötlet, én is kipróbálom majd kókuszzsírral, köszönöm a tippet! Szerintem teljesen jól működne azzal is, mert hasonló állagú zsiradék, úgyhogy ha megsütöttem úgy is, Instagramon bemutatom az eredményt :-)

      Törlés
  3. Mindig csodálom a képeket nálad,de most a csodálaton kívül még az édesség utáni vágyam is feltámadt olyan jól néznek ki a muffinok! :)Szerencsére nálunk nem kell ilyen szinten odafigyelni sütésnél ezért könnyebb dolgom van,de ettől függetlenül megjegyzem a receptet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszenek a képek, mert nagyon igyekszem mutatós fotóanyagot készíteni, ezért is fektettem új fényképezőgépbe. Ezt a receptet pedig nagyon ajánlom, mert rendkívül puha lett a tészta, és még most, 4 nappal később is kifejezetten finom :-)

      Törlés

Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésemet. Ha további kérdéseid adódnának, állok rendelkezésedre, csupán arra kérlek, hogy kulturált módon formálj véleményt.